makarony

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 200 g krewetek
  • 100 g szpinaku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  2. Krewetki rozmroź i osusz. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą w durszlaku i osusz, np. na papierowym ręczniku. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.

  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Podsmaż do uzyskania złotego koloru.

  4. Na patelnię dodaj krewetki i smaż na większym ogniu przez około minutę, jeśli korzystasz z surowych krewetek, lub 10 sekund, jeśli korzystasz z obgotowanych owoców morza. Krewetki dopraw solą i pieprzem. Przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie.

  5. Do krewetek na patelni dodaj pomidorki koktajlowe. Smaż cały czas, mieszając przez kilkanaście sekund. Dodaj szpinak. Całość wymieszaj.

  6. Na patelnię wlej śmietankę, zagotuj. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszaj. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *