ciasta,  desery

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady (200 gram)
  • 1 kostka masła (ok 200 g)
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Na małe ogniu stawiam rondel z niewielką wody ilości, a następnie na rondel stawiam szklaną miskę. W ten sposób gorąca para wodna szybko i sprawnie rozpuści co trzeba, a ja uniknę możliwości przypalenia czekolady.
  2. Czy miski wrzucam masło i połamaną na mniejszej kawałki czekoladę.
  3. Zawartość miski delikatnie mieszam, kiedy masło z czekoladą i topić. Ja tak aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy czekoladowej.
  4. Po stanie jeden masy odstawiam miskę z czekoladą na bok do ostygnięcia.
  5. W drugiej misce ubijam mikserem mąkę z cukrem i jajkami – aż do składników w jednorodną masę (cukier nie musi się rozpuścić).
  6. Do zmiksowanej masy wlewam rozpuszczoną czekoladę z masłem, wrzucam dodatki (np. orzechy) i całość starannie mieszam.
  7. Następnie przelewam masę brownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć 2 do 3 cm wysokości.
  8. Brownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piekę przez 20 minut.
  9. Po upieczeniu i ostudzeniu kroję na kwadratowe porcje i podaję na różne sposoby, na ciepło i na zimo, z lodami, z owocami, z polewą czekoladową i saute.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *