makarony

Makaron z pomidorami

Składniki:

  • 1.2 kg pomidorów
  • 300 g dowolnego makaronu
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 l wody
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  2. Pomidory pokrój w kostkę, pozbądź się szypułek.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej 1–2 łyżek oliwy, dodaj czosnek i cebulę, a po chwili dodaj pomidory.
  4. Zmniejsz ogień i podgrzewaj sos około 20–30 minut, aż pomidory się „rozpadną” a część ich soku wyparuje. Sos możesz zblendować lub pozostawić w tej formie.
  5. W dużym garnku zagotuj około 3 litry wody, dodaj sól, makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.
  6. Ugotowany makaron podawaj z sosem pomidorowym, bazylią, parmezanem i odrobiną oliwy z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *