desery

Bułeczki cynamonowe

Składniki:

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła, roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 2 duża jajka

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g masła
  • 200 g miałkiego brązowego cukru
  • 3 łyżki zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dociągiem roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, przez był miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (do ok 1,5 godziny).
  2. Po tym tym czasie biegu na prostokątach o wymiarach 40 x 30 cm, podsypując mąką stolnicę i wałek, przez ciasto nie po kleiło.
  3. Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (ch na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (podwoi objętośćć).
  4. Wyrośnięte bułeczki wstawić piekarnikanego do 180ºC i piec 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale czy nie). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki przykryć polewą z serka kremowego, odrywać i podawać.

Nadzienie cynamonowe sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *